Hård kritik från revisorer av landstingets sätt att styra

1:33 min

Det saknas struktur och tydlighet i hur Örebrolandstingets verksamhet styrs. Det konstaterar revisorerna i en rapport.

--Rapporten är en slakt av landstingets styrsystem och säger att de politiska målen som man vackert sätter upp inte når ner till verksamheten, säger Ola Karlsson, moderat landstingsråd för oppositionen.

Nästa vecka ska landstingsstyrelsen ta upp revisorernas granskning av hur den politiska ledningen styr verksamheten. Rubriken på rapporten är Den röda tråden.

Revisorernas slutsats är att just denna röda tråd saknas - eller är full av lösa tåtar och fnurror.

Problemen börjar  på toppen, i landstingsstyrelen och fullmäktige, enligt revisorerna.

--Det finns förfärligt många mål, och för många mål gör att man inte ser vad som är viktigt. Då bestämmer verksamheterna målen och politikerna, säger Ola Karlsson

Revisorerna anser också att det saknas ett system för att utvärdera kvaliteten  i vården eftersom det inte finns mätbara mål, begripliga för politikerna.

Jihad Menhem, vänsterpartist och del av den politiska majoriteten i landstinget, är i sin tur kritisk till revionsrapporten:

--Vi har gjort många förbättringar under den här mandatperioden. Revisorerna borde ha tittat på vad vi gjort under 2013, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista