Bengt Wentzel (S) menar att Forsberg-Fransson har valberedningens förtroende. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Stort stöd för Forsberg-Fransson trots strid i landstingstoppen

"Aldrig ens fel att två träter"
1:33 min

Förtroendet är fortfarande högt bland länets socialdemokrater för partiets topp-politiker i landstinget, Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Det var igår som hennes kollega Jonas Karlsson meddelade att han efter valet kliver av uppdraget som landstingsråd på grund av, det han beskriver som samarbetsproblem med Forsberg-Fransson.

Men Bengt Wentzel som är ordförande för socialdemokraternas valberedning i länet menar att man står bakom Forsberg-Fransson.

– Hon har ett stöd från länets arbetarkommuner, enhälligt vald igår på förtroenderådet, en enhällig valberedning. Hon har stöd.

Det har länge pratats om ett samarbetsproblem mellan landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson och hennes andreman, Jonas Karlsson. Konflikten ska enligt uppgift handla om hur landstinget ska ledas och vilken makt de olika socialdemokratiska politikerna ska ha i förhållande till Forsberg-Fransson i ledningen. Bengt Wentzel vill inte gå in på detaljer, men pekar på att de båda politikerna är starka personligheter.

– Det är ju aldrig ens fel att två träter. Det vore ju konstigt om det inte skulle vara så.

Men för henne får det inga konsekvenser?

– Nej, säger Bengt Wentzel.

Nej, Forberg-Fransson sitter kvar och blir den nya regionstyrelsens ordförande om Socialdemokraterna vinner valet. Från åskådarbänken är det här inga nyheter för oppositionsrådet och moderaten Ola Karlsson. Han menar att båda de omtalade politikerna är dåliga på att ge information eller inflytande till andra.

– Man måste förankra och hålla andra informerade. Det går inte att springa ensam i en sån här organisation.

Moderaten Ola Karlsson ser en risk att socialdemokraterna tappar bort sitt uppdrag, att bland annat leverera vård.

– Det är ju det som väljarna vill se. Det är mycket viktigare än att ägna sig åt inbördeskrig och att bekämpa varandra som man nu gör inom socialdemokratin, tycker Ola Karlsson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".