Tomas Bergkvist på Örebro kommun vid några av poolens bilar. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Allt fler väljer bilpool i Örebro

Allt fler använder sig av bilpooler i Örebro. Det märks inte minst på den bilpool som Örebro kommun driver tillsammans med företaget Sunfleet.

Förra veckan utökades bilpoolen med fem nya bilar, och antalet bokningar har ökat markant sedan starten 2010, berättar Thomas Bergkvist på kommunledningskontoret.

– Det har skett en fördubbling varje år, så det ökar fort.

Under 2012 ökade uthyrningen med 81 procent jämfört med tidigare år. Det är framförallt studenter och barnfamiljer som använder sig av bilpoolen, enligt Thomas Bergkvist.

Han ser både ekonomiska och miljömässiga fördelar med upplägget. Samtidigt som det är billigare att hyra än att äga en bil själv, så leder bilpooler till att det totala bilanvändandet minskar, säger Thomas Bergkvist som tror på bilpoolens framtid.

– Det är få människor som äger sin egen varuvagn och går till mataffären med den, utan man tar den som står i varuvagnspooolen. Ungefär så kommer det att bli, tror jag.

För den som bor på landsbygden är bilpool däremot ingen lösning, konstaterar han. Och även om efterfrågan på bilpooler ökar så finns fortfarande en del som hellre äger sin egen bil, en av dem är Daniel Stängel.

– Vi har en egen bil.

Sofie Eriksson jobbar i Fellingsbro och behöver bil varje dag. För henne är inte bilpoolen något alternativ.

Men Jan Alm i Solhaga i Örebro ser fördelarna med en bilpool.

– Ja, det kan vara ett alternativ för de som inte har råd att ha en egen bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista