Musik. Foto: Hasse Holmberg/TT

Musik i olika etniska föreningar kan minska segregation i samhället

13 min

Musik är en stor del av mångas vardag. Nu ska forskare vid Örebro Universitet undersöka om huruvida musiken även kan spela en roll när broar ska byggas mellan olika etniciteter.

Projektets mål är att forska om musikens roll i olika etniska föreningar och samhörigheter som bygger på bland annat olika kulturella, språkliga och minoritetsgrunder. 

– Musik kan ha så många olika betydelser i olika kulturella sammanhang där det kan vara viktigt att betona musiken på olika sätt i olika samhällen, menar Maria Westvall som är lektor i musikpedagogik vid Musikhögskolan.

– Man kan tänka sig att musiken har en central roll i mångas liv, men att den samtidigt kan vara ganska komplex, fortsätter Rolf Lidskog, professor i sociologi vid Örebro Universitet. 

– Den kan till exempel vara ett identitetsredskap som man tar med sig till nya länder, men även ett nytt verktyg som kan användas för att komma närmre nya etniska grupper.

– Dessutom har ju musiken betytt olika saker under olika tidsperioder, inte minst när det handlar om politiken i världen, säger Maria.

Forskningsprojektet är beräknat att ta tre år och har fått en budget på 4,7 miljoner kronor.

– Tre av oss kommer att följa olika föreningar under en ganska lång tid, förklarar Maria. Då ska föreningarna observeras, vi ska medverka på sammankomster som till exempel fester, intervjuer kommer att ske på både ett individuellt plan liksom i grupp.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna delge de första intressanta upptäckterna inom forskningen om cirka ett och ett halvt år, säger Rolf Lidskog.

Förutom Maria Westvall och Rolf Lidskog ingår även Oscar Pripp, Ove Sernhede, Johan Söderman och Ulrik Volgsten i forskningsgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista