Anmält dopningsmedel var rent

0:42 min

Det kosttillskott som dopningsmottagningen i Örebro polisanmälde förra året för att man misstänkte att det innehöll det dopningsklassade medlet nandrolon, visade sig vara helt fritt från ottillåtna medel.

Det säger polisinspektör Kristoffer Zickbauer, efter att polisen nu fått svar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, som undersökt det anmälda kosttillskottet

– De har inte kunnat hitta vare sig narkotika- eller dopningsmedel, eller hälsofarlig vara i det här kosttillskottet. Det fanns alltså ingenting som är olagligt i det.

Så dopningsmottagningens misstankar om att det här kosttillskottet innehöll Nandrolon, som var det specifika ämne som misstänktes i det här fallet, stämde alltså inte?

– Inte vad gäller det här specifika preparatet som vi faktiskt har provat nu.

Kristoffer Zickbauer berättar också att SKL även fick frågan om att undersöka om det fanns någon substans i det anmälda kosttillskottet som kunde metabolisera i kroppen. Det vill säga omvandlas eller brytas ner i kroppen och omvandlas till något olagligt ämne.

– Det har de bedömt som att det inte var möjligt med de substanser som fanns i det anmälda kosttillskottet, säger Kristoffer Zickbauer.

Därför läger nu polisen ner den förundersökning som startades i samband med anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista