Mer pengar till kulturen

Dom statliga pengarna till länets kultur räknas nu upp kraftigt. På landstinget ser man det som ett resultat av de starka påtryckningar som sattes in från hela landet förra året. Nästan 37 statliga miljoner anslås nu till en rad olika kulturverksamheter.

Den statliga uppräkningen av kulturpengarna var förra året rekordlåg , bara 0,6 procent. Men nu har landstinget, som sköter länets kulturfrågor, fått besked om att den höjts till 2 procent. Det innebär konkret en miljon mer, men också att politisk kulturlobbying gett resultat och att bland andra Örebro landsting fått gehör för sina krav.

På fredag föreslås också att landstinget  höjer uppräkningen av sina kulturpengar till 2,7 procent och då blir dom drygt 50 miljoner, främst går de till länsmusik -och teater och till Länsmuseet som dessutom får en extra miljon för ett stort omställningsarbete.

Andra särskilda anslag går till Stadra teater, Opera på Skäret och att sända musik och teater via teve till dem som inte kan komma till evenemangen.

Totalt föreslås länets kultur få nära 90 miljoner kronor, beslut tas på fredag i landstingets nämnd för tillväxt, kultur och bildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista