Kommunfullmäktige i Örebro. Foto: Karwan Tahir/SR

Centern har minst pengar till sitt valarbete i Örebro

"Inga bidrag från organisationer eller enskilda personer"
1:47 min

Socialdemokraterna och Moderaterna är de två partier som lägger mest pengar på valarbetet inför höstens kommunalval i Örebro. Centerpartiet är det parti som har minst pengar i sin valbudget.

– Vi har i runda slängar 300 000 kronor och herrans många engagerade medlemmar, säger Rasmus Persson (C) och kommunalråd i Örebro kommun.

Centerpartiet med sina två mandat i fullmäktige har alltså 300 000 kronor i sin valbudget och det är mindre än vad partiet hade inför valet 2010. 

Socialdemokraterna med sina 28 mandat i kommunfullmäktige i Örebro lägger 2 miljoner kronor på sitt valarbete. Moderaterna med hälften så många mandat har nästan lika mycket i sin valbudget.

Resten av partierna; Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet lägger 500-800 000 på valarbetet.

Varje parti i kommunfullmäktige får partistöd från kommunen, ju fler mandat partiet har desto större partistöd blir det.

Samtliga partier säger till P4 Örebro att pengarna i valbudgeten kommer bara från partistödet.

– Vi har inga bidrag från någon organisation eller enskilda personer, säger Ulf Södersten, Moderaternas ordförande i Örebro kommun.

Om ni skulle få bidrag, skulle ni redovisa det?

– Ja naturligtvis, vi är för öppenhet. I dagsläget har vi inte och vi har heller inte haft några sådana bidrag, varken öppna eller från anonyma personer, åtminstone inte sedan jag blivit ordförande 2009, säger Ulf Södersten (M).   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".