Kung Carl Gustaf håller konselj på slottet för att informera om prinsessan Madeleine och Chris O'Neills dotter ska heta Leonore Lilian Maria och blir hertiginna av Gotland. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ett ovanligt namn på en prinsessa

3:06 min

Prinsessan Leonore, så ska prinsessan Madeleine och Chris O´Neills nyfödda dotter heta. Ett ovanligt namn som bara 35 kvinnor i Sverige bär som tilltalsnamn. Vi ringde en av dem, Leonore Gustavsson som berättade att namnet är betydligt vanligare i Chile, som hon kommer från.  

Det fullständiga namnet, Leonore Lilian Maria, meddelade kungen på en konselj på slottet idag och hon blir också hertiginna av Gotland.

Leonore är ett mycket ovanligt namn i Sverige. Det finns endast 128 kvinnor som heter Leonore och av dessa har 35 namnet Leonore som tilltalsnamn.

I Spaniens kungahus finns sedan tidigare en Leonor i form av kronprins Felipes och kronprinsessan Letizias dotter. Hon föddes den 31 oktober 2005 och är på andra plats i den spanska tronföljden efter sin far.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista