Ida Stéen, Mathias Blad och Ulrik Spjut i resefarsen. Foto: Fredrik Andersson.

Viva Lerbäck! Ny fars med pikant swing.

Vem är gift med vem? Vem är mamma till vem? Och - inte minst - vems farbror är det 72-åriga Doris håller på att framföda?

 Ja, det är frågor som Lerbäcks teater i sin nya fars "All inclusive" inte väjer för att reda ut. Nåja, inte riktigt...

Lerbäcks teater

”All inclusive

22 februari 2014

                      Det börjar lite thrillerartat. Ett illdåd görs upp, en av parterna både övertalas och utpressas att vara med om dådet. Ja, man tror nästan att Lerbäcksensemblen efter alla uppsättningar i snabb taktde senaste åren nu nått sitt utmattmattningssyndrom och av misstag satt upp en deckare i stället för den utlovade farsen!

Men det är bara författar – och regissörsparet Johan Gille och Peter Nyström som leker lite med oss och återigen finner en bra start på en av sina skapelser. Den här gången under namnet ”All inclusive”.

  Miljön är ett litet hotell på spanska solkusten som är till försäljning. Det blir ett bra tillfälle för svenska Doris att rymma sitt hemland och starta ett nytt liv som hotellägarinna - tror hon…

Teaterchefsparet Jenny och Johan Gille kan även det här med scenografi och har byggt upp en lobby med bardisk, trappa a´ la Fawlty Towers och en rad dörrar för folk att komma och gå i – gömma sig och bli instängda i – ja, precis sånt som en riktig fars ska innehålla. Även en illusorisk hissdörr finns med, med riktigt mycket märken därnere av alla som försökt sparka upp den sega dörren.

Om vi sen lägger till såna ingredienser som förväxlingar – av ålder, av  vem som är gift med vem, vem som är mamma till vem och inte minst vems farbror det är som håller på att framfödas (Jo, ni hörde/läste rätt!) - och dessutom lite pikant förväxling av sexuella umgängesvanor. Ja, då förstår ni ännu mer att det handlar om en klassisk fars. Inte minst den där sist nämnda förväxlingen är mycket rolig, eftersom det handlar om förväxlingen av en hög statussport och – ska vi säga – mer avancerade umgängesvanor, senast beskrivna i en alldeles ny roman av Bengt Ohlsson.

 Jadå, så Lerbäck hänger med. Varken farserna eller pusseldeckarna brukar väja för de mer skabrösa sidorna av människan – och inte heller nu.

Ida Stéen spelar  Doris med både driv och timing och det blir inte sämre när långe Urban Gonzales, ja alltså Ulrik Spjut dras in som mycket motvillig brottspartner. Anna Henningsson gör en dubbelroll som blivande hustru, både i ung och gammal tappning. Mer än så ska inte avslöjas, mer än konstatera att hon har det naturliga farstemperamentet.Dessutom har vi  Fredrik Andersson och Mathias Blad från Lerbäcks stamtrupp och de gör inget dåligt, inte heller unge Oscar Hellqvist.

När Länsteatern mer eller mindre verkat avskaffa det här med program till sina föreställningar, är det roligt att notera att Lerbäck satsar på ett stort och färgstarkt sådant - om än inte så många sidor.

Här ges fakta om pjäsen – men också om den trerättersmåltid som är inbakad i kvällen -och som vanligt är ytterst välgjord och uppfinningsrik. Recepten får vi inte. Men däremot får vi författarnas recept på hur man skriver en lyckad fars:  

Först behöver vi en bra förutsättning och ett intressant motiv för våra karaktärer, beskriver de. Sen rör vi till historien för dem så mycket vi kan. Sen gäller det att tänka med dem hur de ska göra för att lösa röran!

Ja, galet blir det – och pjäsförfattarna gör tillägget att de ibland undrar om själva är riktigt friska….

Se där, ett komprimerat recept för farsskrivande. Inte konstigt att deras alster säljs runt om i landet efter Lerbäckspremiärerna.

Ja, ”All inclusive” må väl inte toppa Lerbäcks farsliga - för det är hård konkurrens - men den har tillräckligt med fart, humor och infall för att göra kvällen inte bara god, utan även glad.

Martin Dyfverman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista