Örebro flygplats. Foto: Malin Heleneius/Sveriges Radio.

Örebro flygplats får fortsätta med privata flygledare

"Man kan göra det med bibehållen säkerhet"
1:14 min

Örebro flygplats kommer kunna fortsätta spara pengar på att köpa in flygledartjänster från ett privat företag. Det säger ordföranden för riksdagens trafikutskott, socialdemokraten Anders Ygeman.

Anders Ygeman vill lugna den oro som P4 Örebro rapporterat om tidigare i dag, om att svenska småflygplatser skulle tvingas börja köpa in flygledartjänster från statliga Luftfartsverket igen.

För några år sedan valde flera mindre flygplatser, bland annat Örebro, att köpa in dem från ett privat företag istället. Det gör att flygplatsen här sparar någonstans mellan en halv och en miljon kronor om året.

Men nu väntar förändringar när det gäller reglerna för flygledning i Sverige. Det har oroat de regionala flygplatserna som fruktat ett förstatligande.

Men enligt trafikutskottets ordförande Anders Ygeman handlar det lagförslag som är på väg mot beslut i riksdagen bara om att de statliga flygplatserna - som är större - ska tvingas anlita Luftfartsverket, något de redan gör i dag.

Oron för att marknaden då skulle bli för liten för att de privata alternativen ska kunna överleva, och ge biligare flygledartjänster till mindre flygplatser som Örebro - den oron tar Anders Ygeman lätt på.

– Det är väl ett 30-tal flygplatser som kan gå ut och konkurrensupphandla. Så  jag tror att den farhågan är överdriven, säger ordföranden för riksdagens trafikutskott Anders Ygeman (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".