Golvet är uppbrutet i bland annat en musiksal på Karolinska skolan i Örebro. Foto: Marie Hansso/Sveriges Radio.

Omfattande vattenläckor drabbar Karro i Örebro

"Bäst-före-datum är passerat"
1:55 min

Karolinska gymnasiet i Örebro har under en kort tid drabbats av en mängd vattenskador som påverkar undervisningen mycket.

Element och rör har börjat läcka, så idrottsundervisningen är inställd och musikeleverna har fått flytta till andra lokaler.

Något som eleverna naturligtvis tycker är tråkigt. Filip Eriksson och David Nyström går i trean på Karro.

– Det luktar ju lite illa i Karibien, byggnaden som idrottshallen är i. Vi får inte låna gympasalen. Det känns tråkigt, menar Filip Eriksson.

– Idrottslektionerna blev inställda, det är uselt, tycker David Nyström.

Det var en morgon för några veckor sedan som vattenskadorna upptäcktes. Först trodde man att bara ett arbetsrum som var berört, men sen upptäcktes fler skador, berättar estet-programmets rektor, Elsemarie Hallqvist.

– När det skulle flyttas in saker i musiksalen så var det ännu mer vatten.  Då fick vi tömma den och här stod en stor flygel!

Gamla rör och element

Mer skulle det bli, musikstudion stod i vatten, omklädningsrummen till idrotten och så vidare. Sammanlagt åtta vattenläckor i olika byggnader på några veckor. Bo Fritzon, administrativa chefen på Karro menar att underhållet är eftersatt.

– Som vi har förstått det är det ett väldigt ålderstiget värmesytem, våra gamla element har rostat från insidan, bäst före-datum har passerats för länge sen.

Kommer bli kostsamt

Kulturskolan har ställt lokaler till förfogande, och tjänstemän på kommunen tittar nu på hur lång tid det tar att återställa lokalerna, eller om det behövs ett större grepp och det i sin tur skulle påverka flytten av estetprogrammet från Risbergska till Karro. Thomas Esbjörnsson, socialdemokrat och ansvarigt kommunalråd tycker att vattenskadorna är allvarliga.

– Antagligen blir det rätt kostsamt, det handlar om miljontals kronor. Exakt hur mycket och vad vi ska göra håller man på att titta på nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".