1 av 2
Dags att räkna havsörnarna. Arkivfoto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.
2 av 2
Helny Olsson förbereder örnkollen i Tysslinge. Foto: Maria Elisson/Sveriges Radio.

Örnkoll på tio platser i Närke

1:35 min

Nu på lördag gäller örnkoll på tio platser i Närke. Det är dags för den årliga räkningen av Sveriges största rovfågel, den majestätiska havsörnen.

– Örnen är maffig att se, med sina stora tunga vingar, säger Helny Olsson från Närkes ornitologiska förening, som nu under högsäsongen är på plats varje dag vid fågelsjön Tysslingen utanför Örebro.

Sedan 2001 har fågelskådare runt om i mellansverige räknat havsörn och enstaka kungsörnar under några timmar en dag på våren.

Orsaken till räkningen är att antalet örnar är ett bra mått på miljön. Fram till mitten av 70-talet var örnarna utrotningshotade på grund av miljögifter. Sedan dess har utvecklingen vänt.

Förra året räknades 70 havsörnar in över hela Hjälmaren. Här finns något som lockar:

– Jag tror att havsörnarna håller koll på vad fiskegubbarna håller till. De slänger ju ut rens till fåglarna. Här vid Tysslingen kan vi ibland se örnar som sitter i flera timmar i något träd, berättar Helny Olsson.

I Tysslingen är det trångt nu med nästan tusen sångsvanar och väldigt många sädgäss. Förhoppningsvis visar sig några örnar; det finns några stamgäster som också häckar i närheten.

– Det är lite hemlighetsmakeri kring var örnen häckar eftersom de inte ska bli störda, säger Helny Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista