Andreas Svahn, S, kommunalråd i Hallsberg. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro

Hallsbergs kommun bygger nya bostäder

"Behövs 400 nya lägenheter"
1:42 min

I Hallsberg bygger kommunen just nu nya lägenheter, för att kommunen ska kunna växa. För trots att företag vill etablera sig i Hallsberg så släpar inflyttningen efter.

– Utöver Posten, som snart har 300 anställda, så har vi massor med företag som vill etablera sig här. Vi har varit duktiga på att få arbetstillfällen, men vi har inte varit lika duktiga på att få folk att flytta hit för det har inte funnits någonstans att flytta till, säger socialdemokratiska kommunalrådet Andreas Swahn.

Därför bygger nu Hallsbergs kommun nya bostäder.

– Bara ett stenkast härifrån bygger vi 66 nya lägenheter och i tisdags fattade vi beslut, i stor politisk enighet, om att bygga ytterligare 24 lägenheter.

Moderata oppositionsrådet Eva Unevik är överens om att bostadsbygget behövs.

– Framförallt har vi försökt få andra att komma hit och bygga, men nu har vi satt ner foten och bygger själva i kommunalregi.

Den långsiktiga planen är att bygga 400 till 450 nya bostäder de närmaste tio åren.

Att de privata bostadsbolagen inte vill bygga tror Eva Unevik beror på att det är lika dyrt att bygga ett hus i Hallsberg som i Stockholm, men det är inte värt lika mycket.

De bostäder som byggs just nu är nästan helt uthyrda, säger Andreas Swahn. Han säger också att Hallsbergs kommun just nu för positiva samtal med flera privata aktörer, så förhoppningen är att fler ska börja bygga i Hallsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".