1 av 2
Linnea Östensson, Ronja Rapp, Ida Lindh och Matilda Julin tycker det är viktigt att partierna kommer till skolan. Foto: Marie Hansson/SR.
2 av 2
Vendela Lehn, gymnasiechef för bland annat Risbergska skolan. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Partier som har plats i parlament får komma till skoldebatter

1:54 min

Sverigedemokraterna kommer att få delta på skolinformationer inför höstens val på alla gymnasieskolor i länet. Partier som redan sitter i riksdagen bjuds regelmässigt in.

Men när det gäller Europavalet i maj så är SD inte inbjudet eftersom partiet inte har en plats där idag.

Lars Göran Hilldor är utvecklingschef på Alléskolan har inte skickat någon inbjudan till Sverigedemokraternas ungdomsförbund inför vårens skolinformation.

– Vi får ju naturligtvis tas ställning. Finns det starka skäl för att vi ska ompröva beslutet, så får vi väl göra det.

Det har varit en del turbulens kring just Sverigedemorkaternas närvaro på partiernas information inför valen. Vissa skolor i Sverige har därför helt skippat skolinformationen. Förra valet hoppade även Ung vänster av debatten på just Alléskolan för att Sverigedemokraterna var med. Ytterligare ett val tillbaka var partiet inte välkommet till Risbergska i Örebro för att deras åsikter ansågs kollidera med skolans värdegrund. Nuvarande gymnasiechefen på Risbergska, Vendela Lehn säger att reglerna för partiernas närvaro är enkla och raka.

– Det vet samtliga partier som kommer till oss att skolan är väldigt noga med värdegrunden. Och det är precis samma för alla politiksa partier och även intresseorganisationer.

Behöver få möta politikerna

Ungdomar i gymnasieskolan har ett stort intresse för att träffa politikerna. För eleverna på Alléskolan i Hallsberg är det viktigt med skolinformationen.

– Så vi vet och får direktkontakt med dem. Så vi kan möta dem personligen och kan ställa frågor och ifrågasätta, menar Per Granlund.

Matilda Julin tycker att det är ett bra tillfälle.

– Det är ju inget man själv gör annars.

Kompisen Ronja Rapp tycker också att det är viktigt.

– Det är självklart! För sen när man är 18 så ska man ju rösta själv, så då måste man ju veta vad man ska rösta.

Öppet för fler

Även om gymnasieskolorna går efter principen att ett parti ska vara representerat, så vill vissa skolor vara öppna. Till John Norlander-gymnasiet i Kumla får partier utan representation komma i mån av det fungerar praktiskt.

Feministiskt initiativ har ju funnits med i samhällsdebatten länge men inte gjort några stora framsteg än, Vendela Lehn som är chef för Risbergska och två andra gymnasieskolor i Örebro kommun tycker ändå att de ska få chansen om de vill.

– jag tror att de kommer att vara välkomna utifrån att man ser att de satsar ganska hårt på EU-valet, menar Vendela Lehn.

Reporter: Marie Hansson
019-19 20 46
marie.hansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista