Lovisa Teolinda Petterson ordförande (KDU) Örebro län. Foto: Karwan Tahir /SR

Ungdomsförbunden får fler medlemmar när valet närmar sig

1:46 min

Nu när valet närmar sig ökar antalet medlemmar i de politiska ungdomsförbunden. Samtliga ungdomsförbund i Örebro län har fått fler medlemmar jämfört med ett år tidigare.

Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU) är det förbund i Örebro län som har flest medlemmar.

– Vi får fram vårt budskap på ett enkelt sätt som gört att ungdomarna förstår, säger där Lovisa Teolinda Petterson är ordförande för KDU i Örebro län.

Samtliga politiska ungdomsförbund i Örebro län säger att de idag har fler medlemmar jämfört med förra året men i jämförelse med flera år sedan så har antalet medlemmar i ungdomsförbunden generellt minskat.

De flesta förbund menar att Europaparlamentsvalet i maj och höstens nationella val gör att intresset för politik ökar.

P4 Örebros kartläggning visar att Kristdemokratiska ungdomsförbundet toppar listan med 320 medlemmar, Socialdemokratiska och Moderata ungdomsförbund kommer på andra och tredje plats. Resten av ungdomsförbunden har omkring 100 medlemmar eller färre.

P4 Örebro har träffat flera ungdomar och frågat om intresset för politik och att arbete inom politiska partier.

– Det känns som om de är engagerade i det de gör, säger en av studenterna på Örebro universitet.

Han menar att han har fått förfrågningar om att bli medlem i ett ungdomsförbund men att han tackat nej eftersom politiskt arbete kräver tid.

– Jag tycket att det är intressant och viktigt men jag tycker att det är svårt att engagera sig politiskt, säger en annan student.

P4 Örebro har kontaktat Ung Vänster för att få siffror, men utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista