Mats Bergman ser säkerhetsrisker på Riksväg 50 söder om Askersund efter ombyggnaden. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Bussförare varnar för nya Riksväg 50 söder om Askersund

1:25 min

Sedan riksväg 50 byggdes om för att bli mötesfri mellan Bratterbro backe och Stjärnsund söder om Askersund har det blivit svårare för busschaufförerna att stanna, tycker bussföraren Mats Bergman.

– Det är mer tur än skicklighet att vi inte har råkat ut för några större olyckor. Men skulle olyckan vara framme skulle det vara katastrof, säger han.

Mats Bergman tycker att busshållplatsen vid Lunna, mellan Hammar och Sänna, utanför Askersund är extra hårt utsatt.

-- Det är svårt att avgöra om bilarna bakom ser att bussen saktar in, och när jag väl ska stanna är inkörningsfickan alldeles för kort.

Lunna hållplats används både av linjetrafik och skolskjuts. Mats Bergman är orolig, och för att uppmärksamma trafiksituationen vid Lunna har han lämnat in en skrivelse till Trafikverket.

– Vi ska titta på vilka som möjligheter som finns och bedöma vad som behöver göras, säger samhällsplanerare Christian Mineur på Trafikverket.

– Vi måste ta reda på om den här busshållplatsen kan få en annan utformning eller om den till och med behöver flyttas, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista