En svensk kommun i veckan tvingas koka dricksvattnet

1:40 min

Det är inte ovanligt att svenskar behöver koka sitt kommunala dricksvatten för att kunna använda det, enligt Torbjörn Lindberg som jobbar med dricksvatten på Livsmedelsverket.

Han säger att det ungefär är invånarna i en svensk kommun i veckan som tvingas koka vatten på samma sätt som i Örebro just nu.

Vad det är som förorenar dricksvatten blir inte alltid utrett, men ofta är det till exempel regnvatten som på något sätt letar sig in i systemet. Att det som i Örebro är avloppsvatten tror Torbjörn Lindberg är ganska ovanligt.

– Avloppsvatten i dricksvatten är någonting väldigt allvarligt, för det kan göra människor sjuka. Det är någonting man får ta på största allvar, säger Torbjörn Lindberg.

Att som i Svampen ha en restaurang ovanpå en dricksvattenreservoar är en mycket ovanlig kombination. Det är fullt tillåtet, men ställer stora krav på kommunen, tycker Torbjörn Lindberg.

– Speciellt om man har avlopp i restaurangen som går i närheten av dricksvattnet. Det gäller verkligen att se till att man har den tekniska konstruktionen som minimerar riskerna för avloppspåverkan, fortsätter han.

Torbjörn Lindberg vill inte bedöma om Örebro kommun gjort vad som kan förväntas för att hålla dricksvattnet rent i Svampen. Ansvaret för den kontrollen ligger på kommunens egen miljöförvaltning.

Avloppsläckan i Svampen upptäcktes av personal under helgen. Att det gick till så förvånar inte Torbjörn Lindberg på Livsmedelsverket.

– Jag tror inte det finns något larm som kan upptäcka en sådan här sak, säger Torbjörn Lindberg som jobbar med dricksvatten på Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista