För skepparen Hans-Ove Norén är muddringen nödvändig. Foto: Maria Elisson/Sveriges Radio.

Muddring av Hjälmaren blir dyr affär för Örebro kommun

"Vi måste muddra Hemfjärden"
1:46 min

Det blev ingen muddring av farleden i Hemfjärden i Hjälmaren i år. Men nu är frågan aktuell igen för politikerna i Örebro, trots stora kostnader för att ta hand om de giftiga muddermassorna.

– Det är jättestora summor som vi måste slå ut på flera år. Om vi har ambitionen att vara en båtstad, måste vi muddra Hemfjärden, säger Björn Sundin (S) ansvarigt kommunalråd.

Om tre veckor får kommunstyrelsen i Örebro ärendet på sitt bord eftersom det handlar om mycket pengar. De beräkningar som finns idag uppskattar kostnaden till 20 miljoner kronor -  för muddring av farleden från Svartåns utlopp till Ässundet.

Hans-Ove Norén är skeppare på en turbåt på Hjälmaren och har följt utvecklingen under många år:

– Det blir sämre och sämre, framför allt på sensommaren med sydvästvindarna. Då kan vattenståndet sjunka 20-30 centimeter, berättar han.

Muddringen handlar dels om en mer akut rensing av botten runt fyren Röda tunnan nästa år - och en mer omfattande muddring på sikt.

I höstas kom beslut från Länsstyrelsen om att muddermassorna inte får dumpas i sjön eftersom de innehåller stora mängder miljögifter. Det beslutet är orsaken till de höga kostnaderna.

Hans-Ove Norén är kritisk till den slusatsen:

– När vi går fram och tillbaka i rännan så  möljar vi upp lika mycket med våra stora propeller som en muddring, anser han.

Kommunalrådet Björn Sundin är inne på samma linje:

– Länsstyrelsen ska givetvis tolka lagen men man kan tycka det är lite ironiskt och saker som vi inte kan påverka, inte prövas. Vi måste givetvis rätta oss efter lagen. Men det blir mycket dyrare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".