Kopparbergs eller Ljusnarsbergs kommun. Det är frågan

9:01 min

I dag, onsdag tar Kommunstyrelsen i Ljusnarsberg det sista formella beslutet om en folkomröstning i kommunen om namnbyte eller inte.

Politikerna i KF har redan bestämt att det ska bli så, så dagens beslut är bara en formsak. Redan 2002 hölls en folkomröstning om samma fråga. Då blev resultatet 65 procent mot ett namnbyte och 35 procent för.

Men nu ska kommunen alltså göra ett nytt försök i samband med de allmänna valen i september.

Eskil Stopp, ordförande i Ställdalens byalag är klar med vad han tycker i frågan:

– Det heter Ljusnarsberg från början, när finnarna kom hit. Och sen blev det ju en kyrka byggd år 1635. Jag anser att centralorten fortfarande ska heta Kopparberg och att kommunen ska heta Ljusnarsberg, säger Eskil Stopp.

En av politikerna på dagens möte är socialdemokraten Ingemar Javinder. Han är av motsatt åsikt:

– Jag tycker att det är helt okej att byta namn till Kopparbergs kommun. Det ligger rätt i tiden och det finns många vinster med det. Jag som är ute i olika sammanhang, när man säger att man tillhör Ljusnarsbergs kommun, så är det inte alla som vet vad det är. Men Kopparberg vet alla vad det är. Det säger Ingemar Javinder (S).

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista