Förslag: Gör flyktingmottagning av vårdboendet Linden i Fjugesta

1:48 min

Lekebergs kommun är den kommun i landet som tar emot minst antal flyktingar. Kommunalrådet Jette Bergström (S) vill bygga om ett gammalt vårdboende till flyktingmottagning, medan kommunstyrelsens ordförande är glad över att ha skrivit ett avtal om att ta emot tio personer i år.

Det handlar om vårdboendet Linden i centrala Fjugesta, som skulle kunna omvandlas när kommunen har byggt ett nytt äldreboende, menar Jette Bergström.

– Det är lite nedslitet, men kommer de från Syrien så är det rena himmelriket ändå. Sedan kan man ju successivt slussa folk vidare, menar hon.

Nytt avtal om mottagande
Lekebergs kommun har nyligen skrivit avtal på att ta emot tio flyktingar per år. Orsaken till att man inte gjort det tidigare är bristen på bostäder, säger centerpartisten Charlotta Englund, som är ordförande för kommunstyrelsen i Lekeberg.

Hon säger att Jette Bergströms idé är ny och att hon inte hört den tidigare. Just nu byggs nya lägenheter i Fjugesta och kanske blir det lättare framöver att ta emot flyktingar, säger Charlotta Englund.

Två flyktingar på åtta år
Jette Bergström tycker att Lekebergs kommun gott kan ha ett flyktingmottagande på samma sätt som många andra kommuner har det. Enligt statistiken så har Lekeberg tagit emot 0,3 flyktingar per tusen invånare, vilket blir två flyktingar de senaste åtta åren. 

– Ett riktigt flyktingmottagande skulle vi kunna ha Linden till, säger Jette Bergström, kommunalråd för Socialdemokraterna.

Ensamkommande flyktingbarn
Utöver de tio personerna med uppehållstillstånd så ska Lekebergs kommun även tillhandahålla sex asylplatser för ensamkommande flyktingbarn. Eftersom det saknas platser i kommunen så har de fått hyra in sig hos andra kommuner, bland annat i ett boende i Laxå kommun, berättar kultur- och bildningsnämndens ordförande, moderaten Håkan Söderman.

Kommunen ska också se till att ha sex platser för ensamkommande flyktingbarn som vill stanna i kommunen efter att de fått uppehållstillstånd. De platserna får de sedan räkna bort från det andra avtalet, om att ta emot tio personer med uppehållstillstånd innan året är slut, berättar Håkan Söderman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista