Nazist i Karlskoga deltog i kriget i Ukraina

1:40 min

Säpo har koll på svenska extremister som reser till Ukraina för att medverka i strid. Patrik Fridén, som ställer upp i kommunfullmäktigevalet i Karlskoga för nazistiska Svenskarnas parti, säger att han har varit där nyligen.

På sociala medier har Patrik Fridén lagt ut bilder där han poserar med vapen och militärkläder.

Mark Vadasz arbetar på Säpo. 

– Säkerhetspolisen lämnar aldrig ut information om enskilda individer. Om personer som vi följer i extremistmiljöerna reser till Ukraina för att öka sin avsikt eller förmåga att begå politiskt motiverade brott när de kommer tillbaka till Sverige, då är vi intresserade av det, säger han.

Patrik Fridén från Svenskarnas Parti har tidigare varit uppmärksammad för att han i kombination med sina extrema politiska åsikter även studerar till explosivämnestekniker.

Han berättar för Sveriges Radio att han legat i skyttegrav under strid tillsammans med bataljonen Aidar som strider för Ukrainas självständighet.

Där ska han även haft nytta av sina kunskaper från sina studier i Karlskoga inom explosiva ämnen.

– I samband med mina studier så betecknades jag som instruktör om explosiva ämnen. Jag fick ju tilldelat ett pansarskott exempelvis. Jag blev först instruerad i det ryska vapensystemet som de hade med sig, så att jag skulle kunna visa andra och även operera det själv.

Du har ändå varit beredd på att strida, hur tror du väljarna ser på det?

– Ja, de ser nog att jag vill sända ett budskap. Vi kommer att försvara de europeiska folken, vi kommer att försvara Europa som en organisk och andlig enhet.

Mark Vadasz på Säpo säger att de har koll på vissa extremister som varit i Ukraina.

– Om de har den här avsikten och förmågan när de kommer tillbaka så är vi som sagt intresserade av det.

Och då har ni extra koll på dem?

– Det har vi i så fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista