SD fiskar politiker – inte väljare

1:54 min

Sverigedemokraterna jobbar fortfarande på att hitta politiker att sätta på sina listor i fler kommuner i länet, trots att förtidsröstningen redan har inletts. Det ser med andra ord ut som att det kan bli flera tomma stolar i länets kommunfullmäktige efter valet.

– Ja, det är ju ingen önskesituation, säger Gerry Milton (SD). Han är ensam på Sverigedemokraternas lista i Lekeberg, men hoppas att han inte ska behöva sitta som ensam sverigedemokrat i kommunfullmäktige efter valet den 14 september.

-- Alla jag träffar försöker jag övertala att de ska ställa upp. Jag hoppas, och tror, att vi ska få ihop några i alla fall.

I Lekeberg har Sverigedemokraterna inför valet två mandat, men i europaparlamentsvalet i våras fick partiet 14,9% av rösterna. Ett liknande resultat i kommunvalet om knappt två veckor skulle innebära att partiet får fyra eller fem mandat. Om partiet då inte lyckats hitta fler namn innebär det att tre eller fyra av stolarna i Lekebergs kommunfullmäktige kommer stå tomma.

– Det är ju ett spännande problem för oss att efterfrågan på vår politik är större än utbudet, säger Jonas Millard (SD), distriktsansvarig för partiet i Örebro län.

"Måste jobba stenhårt"

Problemet finns inte bara i Lekeberg. I Degerfors har partiet bara ett namn på sin lista och i Hällefors och Laxå har de inte ens tryckt upp några valsedlar. Det trots att partiet fick mellan 11,1 och 14,6% procent av rösterna i EU-valet i de här kommunerna.

– Det här är något vi måste jobba stenhårt med för att verkligen kunna tillsätta de här platserna. Vi har ju medlemmar så det gäller för oss att få dem att känna sig bekväma med att stå på valsedeln, fortsätter Millard (SD).

Av länets 12 kommuner har partiet endast stängt sin lista i Örebro kommun. I övriga kommuner har de som röstar på SD möjlighet att själva skriva dit ett namn på listan som de då nominerar till en plats i kommunfullmäktige för partiet. Det är på det sättet som distriktsledningen och Gerry Milton hoppas att platserna ska fyllas.

"Inga speciella frågor"

– Jag blev själv invald då en före detta vän skrev mitt namn. Jag kom in som ersättare och när en av ledamöterna hoppade av fick jag platsen i fullmäktige, och på den vägen är det, säger Gerry Milton som nu är den som styr partiets lokala politik i Lekeberg.

– Vi för inte fram några speciella frågor i kommunen, utan jag tror det är invandringen i stort som gör att vi får röster, avslutar Milton.