RFSL vill ha ha fler HBTQ-certifierade vårcentraler

1:27 min

Det finns bara en vårdcentral i länet som är HBTQ-certifierad och det här tycker RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter i Örebro, är alldeles för få. Men det kommer dröja innan fler vårcentraler får gå utbildningen.

Av länets alla vårdcentraler är det bara Ängens vårdcentral på Ladugårdsängen som är HBTQ-certifierad, alla andra anställda på de övriga vårdcentralerna har inte fått gå kursen som RFSL i Sverige i dag erbjuder.

RFSL i Örebro jobbar aktivt med att påverka Landstinget för att få fler vårdcentraler att bli Hbtq-certifierade - men det lär dröja.

K-G Bartoll är primärvårdschef för de offentliga vårcentralerna på Örebro läns Landsting förklarar att det kommer dröja innan fler vårdcentraler kommer få gå utbildningen.

-- Vi började med Ängens vårdcentral lite som en testpilot, nu måste vi utvärdera det och se vad det har gett. Men en ambition från våran organisation är att det borde finnas en vårdcentral i varje länsdel som är HBTQ-certifierad, säger K-G Bartoll primärvårdschef vid Örebro län landsting.

RFSL i Örebro tycker drömmen vore att minst en vårdcentral i varje kommun får en vårdcentral som är HBTQ-certifierade.

– Ja det vore det bästa, men det saknas visst pengar och det gör att det inte går så snabbt, men vi får vara glada över att vi alla fall har en vårdcentral som genomgått utbildning och blivit certifierade, säger Christer Rehn ordförande för RFSL i Örebro.

Andreas Morén