Mer personal löfte från flera partier i Kumla

2:09 min

I Kumla kommun vill flera partier ge mer pengar till skola, förskola och omsorg. Men löftena handlar inte om stora pengar, och för socialdemokraternas del vill man ha draghjälp av en S-märkt regering.

– För oss spelar det roll att också ha en socialdemokratisk regering som också lovar att satsa på skolan, då får vi draghjälp av varandra. Det är därför vi pratar om en långsiktig strategi, det säger Katarina Hansson är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

Ja, socialdemokraterna lovar både fler vuxna i skolan och mindre barngrupper i förskolan, men takten på arbetet svär man sig fri ifrån. Katarina Hansson menar att det visst går att göra en hel del när man är en inflyttningskommun och skattekraften hela tiden ökar. Men - snabba förändringar är beroende av Stefan Löfven vid rodret.

– Hastigheten att få färre barn i barngrupperna är helt avgörande av en socialdemokratisk regering eller inte, menar Katarina Hansson, S.

Många med på tåget

Även de borgerliga partierna vill öka personaltätheten i skola och förskola. Per Holm, Kristdemokraterna i Kumla vill att skolan ska gynna både flickor och pojkar.

– Vi måste arbeta så att killarna kan göra samma studieresultat som tjejerna, det har ju pågått år ut och år in utan någon debatt, menar Per Holm, KD.

Centerpartiet vill satas på barn med särskilda behov, och vill också ha mer pengar till fler händer i omsorgen. Men den krassa verkligheten är att det inte blir så många miljoner och personer, menar Jan Engman, Centerpartiet.

– Man pratar inte mycket personal, man kanske pratar 4-5 personer.

Men är det märbart då, behöver ni inte sätta högre mål?

– Samtidigt måste man vara realist, vi får inte gå med underskott.

Och skolan då?

– Vad vi bedömer kanske 5 miljoner kronor, säger Jan Engman, C.

S lovar inte fler till omsorgen

Socialdemokraterna som styr i Kumla är däremot inte beredda att gå in med mer pengar i omsorgen.

– Vi har ju redan idag tagit upp arbetsuppgifter, så idag ser vi inte att vi kommer att ta in fler huvuden i omsorgen, menar Katarina Hansson, S.