Framstegspartiet går till val utan lokalt partiprogram

1:27 min

Det nybildade partiet Framstegspartiet går nu till val i fyra av Örebro läns kommuner. Partiet ställer upp  med sammanlagt 17 kandidater i länet. Men partiet har inte tagit fram något lokalt partiprogram.

Framstegspartiets ordförande i Örebrodistriktet Kent Boberg säger att partiet inte hunnit utforma något lokalt partiprogram.

– Det är lite olyckligt att det är valår tycker jag. Det blir väldigt ont om tid att hinna med allting och personligen vill jag inte ha något hafsverk utan jag vill långsiktigt titta på det här.

Lokala perspektivet
Framstegspartiet säger sig vilja fokusera på det lokala perspektivet och ha pensionärerna i fokus, men vad de kommer prioritera i Hallsberg, Lindesberg, Ljusnarsberg och Örebro där partiet nu går till val har man ännu inte hunnit bestämma.

Totalt ställer Framstegspartiet upp i 14 kommuner i Sverige. Och många av de som kandiderar för partiet har en bakgrund hos Sverigedemokraterna. Tidsskriften Expo har gjort en granskning av partiets medlemmar och den här granskningen visar att det i partiets styrelse sitter personer som har högerextrem och nazistisk bakgrund. Men det här är ingenting Kent Boberg känner till, och frågan om hur det här kan tänkas påverka partiets politik kan han inte besvara.

– Det kan jag inte svara på för det har jag ingen aning om, om jag ska vara riktigt ärlig.

Bakgrund inom Sverigedemokraterna
Kent Boberg, som nu kandiderar för partiet i Hallsberg, var tidigare vice ordförande för Sverigedemokraterna i Sydnärke och han är inte den enda bland framstegspartiets kandidater i Örebro län som har en bakgrund inom Sverigedemokraterna.

– Det är många som har hoppat av från SD för att de känner att de inte får något gehör uppifrån, säger han.