Lärarförbundet utser Ljusnarsberg till Sveriges sämsta skolkommun, igen

1:30 min

För tredje året i rad hamnar Ljusnarsbergs kommun sist i Lärarförbundets ranking över Sveriges skolkommuner.

Skolan har varit en prioriterad fråga i flera år i Ljusnarsberg, men det tar lång tid att vända utvecklingen och förbättra skolresultaten.

– Det finns ju ingen quick fix på det här utan vi måste jobba på olika sätt, med höga förväntningar på barnen och vi måste jobba på olika sätt att individualisera undervisningen så att det passar den enskilde eleven, säger Anders Nordlund som är bildningschef i Ljusnarsbergs kommun.

Lärarförbundets undersökning ser till fjorton olika faktorer som bland annat handlar om lärarnas utbildning och lön, elevernas betygsresultat och hur många som fullföljer en gymnasieutbildning inom fyra år.

I den här listan hamnar alltså Ljusnarsberg på plats 290 av 290 möjliga. Ingen av kommunerna i Örebro län hamnar bland de 100 första på rankingen.

Anette Elmbark bor i Ställdalen och har en son som går i tvåan i Kopparberg. Hon tycker det är tråkigt att återigen Ljusnarsberg får en bottenplacering.

– Det känns väl inte sådär jättebra. Om man har engagerade lärare som trivs med sitt jobb och tycker att de får de stöd de behöver så märks ju det på undervisningen och då trivs barnen bättre, det blir en positiv spiral.

Politikerna i Ljusnarsberg har diskuterat hur skolfrågan ska hanteras och socialdemokraten Gert Stark, ordförande i bildningsutskottet i Ljusnarsbergs kommun hoppas att resultaten ska kunna förbättras genom att skolans ledningsorganisation anpassas men inte heller han tror att en snabb lösning är möjlig.

– Om man hade ett recept på det så skulle det vara jättebra. Det är klart att det till viss del handlar om resurser, men samtidigt måste man se till hela kommunens behov. Om vi hade mer resurser skulle vi säkert kunna vända det här snabbare. Men jag tror vi är på rätt väg nu, säger Gert Stark.