Boende i Rynninge rasar över byggnadsplaner

2:01 min

Många boende i Rynninge är upprörda över att Örebro kommun har beviljat ett bygglov för ett nästan 20 meter högt flerbostadshus mitt i deras radhusområde. Ett 20-tal personer har överklagat kommunens beslut.

Det är Örebro kommun som har gett företaget Kärnhem bygglov så att de ska kunna uppföra ett fyra våningshus med en källare och en inreddvind. Totalt ett sjuttiotal lägenheter, men huset som blir nästan 20 meter högt har gjort grannarna upprörda.

– När vi köpte vårat hus frågade vi säljaren vad som skulle byggas på den här fastigheten och de sa att det är tvåvånings-radhus som finns runt om och att det antagligen är samma som ska byggas där. Sen kom Kärnhem och vill bygga ett flerbostadshus med sex våningar. Då blir man riktigt arg, säger Nina Zita.

Flera av de har köpt radhus i området i tron om att det ska vara just ett lugnt radhusområde. I det här aktuella fallet ligger inte felet hos Kärnhem utan i kommunens otydliga detaljplan för området, det säger centerpartisten Hanna Ljung som är ordförande i byggnadsnämnden.

– Vi behöver lära oss hur vi gör detaljplaner i Örebro. Det här är ett område som varit i utveckling under många år och det är många som bott här ganska länge och sen byggs det nya hus som kanske inte är som man trodde, säger hon.

Enligt detaljplanen ska området ha en blandning av bostadsformer - från småhus till flerbostadshus. Men för den aktuella fastigheten finns ingen gräns för hur högt det får byggas bara att det inte får vara mer än fyra våningar. Och det blir nu upp till Mark och miljödomstolen att avgöra vad som räknas som våning.

Ni måste ju ändå räknat med att ni skulle få grannar?

– Absolut, men inte sexvåningar och inte så här med en stor koloss mitt i området.

Om ni vetat om det här innan, hade ni köpt då?

– Absolut inte, säger Nina Zita.

Kan du förstå att de som köpt hus i området känner sig lurade?

– Jag ska inte använda ordet lurade men jag kan förstå att de reagerar. säger Hanna Ljung (C) ordförande i byggnadsnämnden.