Valet avgjort - Ljusnarsbergs kommun behåller namnet

1:40 min

I Folkomröstningen om Ljusnarsbergs kommunnamn vann det nuvarande namnet Ljusnarsbergs kommun över det andra förslaget Kopparbergs kommun med 65 procent av rösterna.

70 procent av kommuninvånarna röstade i frågan, men valsamordnare Anders Andersson menar att medvetenheten om folkomröstningen var ganska låg.

--Det var väldigt många av kommuninvånarna som inte var medvetna om att det var en folkomröstning, vilket förvånade oss. Men när de har fått vetskap om att de har vetskap om att de kan rösta i den här frågan så har de flesta röstat, säger han.

Av de som deltog i den kommunala folkomröstningen om kommunens framtida namn la 65 procent av väljarna sin röst på Ljusnarsbergs kommun. 31 procent av väljarna hade hellre sett ett byte till Kopparbergs kommun, 3 procent av rösterna var blanka och en procent av rösterna var ogiltiga.

Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Ewa-Leena Johansson tycker att folkomröstningens resultat är tydligt.

– Jag ser det som en tydlig signal naturligtvis. Vi har inte fått alla siffror än men jag tror att vi har en högre valdelaktighet i frågan och det ville vi också få, säger hon.

Det definitiva resultatet av folkomrösningen ställs samman imorgon och därefter ska kommunfullmäktige på torsdag om det ska sändas in en ansökan till regeringen om ett eventuellt namnbyte.

Eftersom folkomröstningen är rådgivande skulle de alltså kunna skicka in en ansökan även om folkomröstningen visar att intresset för ett namnbyte är relativt litet men det är inte aktuellt, enligt  Ewa-Leena Johansson.

– Det är ingenting som säger att vi måste lyfta frågan igen. Vad partierna har varit överens om är att vi ska ha den här folkomröstningen.

Så nu lägger man ner frågan?

Ja, det skulle jag tro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista