1 av 2
Mobiltelefoner är populärt stöldgods. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
2 av 2
Sören Svensson jobbar med säkerhetsfrågor på Örebro kommun. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Ovanligt många mobiltelefoner försvinner i Örebro

"Det kan bero på slarv och bedrägerier"
1:23 min

Örebro kommun ligger över riksgenomsnittet när det gäller anmälda stöldbrott. Det visar siffror från brottsförebyggande rådet. Och ett av de populäraste bytena är mobiltelefoner.

Sören Svensson jobbar med brottsförebyggande åtgärder i Örebro kommun.

– Uppskattningsvis försvinner mellan 3000 och 3500 mobiltelefoner per år i Örebro län, säger han.

Under 2013 överskred Örebro kommun rikssnittet för stöldbrott med 800 anmälningar, och en liknande trend har synts också tidigare år. Sören Svensson vet inte varför Örebro sticker ut i statistiken. Men han ser flera tänkbara förklaringar till att mobiltelefoner är en av de ägodelar som oftast anmäls stulna.

– I många fall är det rent slarv och man är oaktsam. Sedan kan det vara så att det också är en del bedrägerier i det här avseendet.

"Till exempel när det släpps en ny modell, då kan det ju plöstligt bli intressant att min egen telefon försvinner av någon anledning."

Många mobiltelefoner försvinner i krogmiljö, på skolor och på arbetsplatser. Vi har frågat några örebroare om vad de tycker om de höga anmälningstalen och de har olika teorier om vad det här beror på.

– Det kan bero på en hel del saker, folk kanske är oaktsamma eller så är det för att många är ute och själ telefoner nu, svarar en person.

– Jag har själv blivit av med flera telefoner när jag har lagt ifrån mig dem, säger en annan.

– Jag tror att det beror på att folk är i behov av snabba pengar och det finns inga jobb för tillfället så då går folk och skaffar pengar på det enklaste sättet, säger en tredje tillfrågad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".