1 av 2
Ubåtsjakten i skärgården är en orsak till att intresset för hemvärnet ökar. Foto: Tomas Oneborg/TT
2 av 2
Bengt Fransson, chef för hemvärnet i Örebro och Värmland. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.

Ubåtsjakt och skogsbränder får fler att gå med i hemvärnet

"Vi stödjer insatser och deltar vid kriser"
1:23 min

Allt fler går med i Örebro läns hemvärn. Det politiska läget är en orsak, men även att folk vill hjälpa till under katastrofer som exempelvis skogsbränder.

Den senaste veckans ubåtsjakt i Stockholms skärgård har också gett ringar på vattnet och fått fler att vilja gå med i hemvärnet.

Inte minst i Örebro där intresset ökat kraftigt den senaste tiden, säger Bengt Fransson som är chef för hemvärnet i Örebro och Värmlands län.

– Vi märker av ett ökat intresse. Dels är det fler som kontaktar oss och vill gå mer eller ha mer information om försvarsmakten. Dels ökar engagemanget hos dem som redan är med, säger Bengt Fransson.

Vad beror det på?
En del beror på  det politiska läget, men även på att vi stödjer insatser och deltar vid kriser. Det märkets bland annat vid skogsbranden i Lindesberg i somras och även under en stora skogsbranden i Sala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".