Örebro kritiseras - för stora barngrupper på fritidshemmen

0:39 min

Personaltätheten på fritidshemmen i Örebro kommun är lägre än i riket och i jämförbara kommuner. "Vi vet att vi har en utmaning med fritidshemmen", säger Lena Baastad (S), ordförande för kommunstyrelsen.

Örebro kommun får nu skarp kritik av stadsrevisionen, som har granskat kvaliteten på fritidshemmen. Stadsrevisionen anser att barngrupperna är så stora att det inte går att garantera en trygg och säker miljö för barnen i alla delar av verksamheten.

– Vi måste alltid ta allvarligt på kritik som vi får till oss och titta på vad är det vi kan göra och vad har vi möjlighet att göra, säger kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Lena Baastad.

I dag presenterade socialdemokraterna, kristdemokraterna och centern en gemensam plattform för hur de ska styra Örebro de kommande åren.

Hur ska ni lösa problemen med fritidshemmen den här mandatperioden?
Vi vet att vi har en utmaning. Statens kommuner och landsting, SKL, har tagit fram fyra kvalitetsdimensioner som gäller fritidshem; resurser, innehåll, processer och resultat och det har vi med i vår plattform för att vi ser att vi måste göra något runt våra fritidshem, säger Baastad.

Andreas Ericson
019-19 20 16
andreas.ericson@sverigesradio.se