Spice beställs enkelt över internet. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio.

Användandet av Spice ökar bland ungdomar

"Bara en tidsfråga innan vi ser första dödsfallet i Sverige"
5:56 min

Två män hittades medvetslösa i Örebro häromdagen, polisen misstänker att de använt Spice. Nyligen skadades sex personer allvarligt i Gävle efter användning av Spice. Drogen är oerhört farlig menar Börje Dahl, som jobbat med missbruksfrågor i många år.  

  

– Spice är en syntetisk cannaboid och man har härmat det som gör att man blir påverkad av cannabis och marijuana. Det säger Börje Dahl som har jobbat med förebyggande och informativt arbete kring droger i många år i Örebro.

Hur lätt är det att få tag på?

– Det är skitlätt att få tag på. De enklaste är att köpa via nätet. Det finns tusentals sajter som säljer Spice.

– Det läskiga är att eftersom vi haft det så kort tid, vet vi ju inte vad ett bruk, ett missbruk, beroende kommer att innebära på lång sikt för dem som använder det i dag.

Häromdagen hittades två män i Örebro medvetslösa och polisen misstänker att de använt Spice.

– Vi har haft flera incidenter nyligen i olika delar av Sverige. Innan det här i Örebro hittades sex personer i Gävle i samma situation, innan dess fem i Sundsvall i samma situation.

– Det är bara en tidsfråga innan vi ser det första dödsfallet i Sverige, säger Börje Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".