12 000 SJ-resenärer påverkas av tågstoppet

Ett strömavbrott vid 14-tiden på söndagseftermiddagen gjorde att alla tåg till och från Hallsberg under en period stod helt stilla. Stoppet påverkade bland annat trafiken mellan Stockholm och Göteborg och viss trafik kom igång först strax före 20.30.

Tåg norrut, österut och söderut från Hallsberg har sedan stoppet på eftermiddagen åter kunnat rulla, en del med hjälp av omledningar, vilket innebär förseningar på upp till tre timmar. Men tågen västerut kunde inte börja rulla igen förrän strax före klockan 20.30.

– Det betyder att det kommer att vara följdförseningar hela kvällen, men vi räknar med att morgontrafiken kommer att rulla som vanligt, säger Roger Falk som är presskommunkatör vid Trafikverket.

Enligt Trafikverket berodde elfelet på en kortslutning i den del som försörjer signalsystemet och vägbommar med el. Reparatörer var vid 15.45 på plats och prognosen för när felet skulle vara åtgärdat sattes först till 18.45, men flyttades sedan fram till 19.30. Men först strax före 20.30 kunde tågen på sträckan västerut åter börja rulla.

Enligt SJ påverkas totaltomkring 12 000 av deras resenärer på 30 tåg av tågproblemen.

– Det kommer att vara följdförseningar under hela kvällen. Det är jättebeklagligt och vi gör allt vad vi kan för att få tag på fler ersättningsbussar och för att informera resenärerna, säger Dan Olofsson vid SJ:s pressjour.

Olofsson säger att förutom SJ:s vanliga restidsgaranti så kan man i dag på grund av de omfattande förseningarna oavsett biljett välja att avbryta sin resa och få tillbaka de pengar man lagt ut, även för icke ombokningsbara biljetter.

– Vi har tagit in alla bussar vi kan få tag på, men det är svårt att få tag i tillräckligt många bussar eftersom många bussbolag kör supportrar från fotbollsmatcher i södra Sverige i dag.

Ett tåg mot Göteborg stod från klockan 13.40 fast nära Hallsberg i ett strömlöst område. Resenärerna kunde flera timmar senare evakueras till ett annat tåg med ström, men eftersom strömförsörjningen inte kommit igång på tågsträckan kunde passagerarna ännu efter drygt sex timmar inte resa vidare. Resenärerna har nu evakuerats ytterligare en gång till en buss som tar dem till Laxå, för vidare färd mot Göteborg.

Ett annat tåg mot Göteborg som tidigare stod stilla har kunnat avgå mot Katrineholm, för att sedan ledas om via Mjölby och Falköping mot Göteborg, kraftigt försenat.