Rekordmånga åtalas för fildelning

"Utredningarna bär frukt nu"
1:24 min

En 30-årig man från Karlskoga utreds nu misstänkt för brott mot upphovsrättslagen efter att ha delat ett trettiotal filmer via internet. Samtidigt säger åklagaren Fredrik Ingblad att rekordmånga personer kommer att åtalas i år för att ha spridit upphovsrättsskyddat material.

– De här utredningarna tar ett tagså de anmälningarna vi fick in för två år sedan leder till åtal nu, säger Fredrik Ingblad

Skräckfilmen Annabelle är nu en av de mest nedladdade filmerna på en fildelningssajterna och trots att det är olagligt så är det fortfarande många som väljer att ladda ned filer och filmer.

– Åker man fast så är det inte så roligt man kan ju få böter och allt.

– Varje gång jag laddar hem tänker jag på att det är olagligt.

Drygt 100 personer har under de senaste fyra åren utretts av åklagare misstänkta för att ha laddat hem och delat upphovsrättsskyddat material.

I 42 fall - knappt hälften av utredningarna har åklagarna kunnat väcka åtal - i många fall är åtalen inlämnade i år och ger enligt åklagaren Fredrik Ingblad resultat.

Majoriteten av de som hittills dömts har fått villkorliga domar och dagsböter - men i några fall har det även resulterat i fängelse.

Samtidigt krävs de dömda på stora skadestånd.

– I flera fall har det blivit miljonskadestånd för bara en fil. Ofta blir påföljderna relativt låga men skadestånden väldigt höga, säger åklagare Fredrik Ingblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".