#vartflyttarpengarna

Ljusnarsberg halkar efter rejält i inkomstligan

2:03 min

När köpkraften för svenskar i gemen har ökat med 20 procent sen millenieskiftet, så halkar landsbygdskommunerna i Örebro län efter.

I Ljusnarsbergs kommun ökar realinkomsten, eller köpkraften allra minst, bara 10 procent, medan Örebro är vinnare med plus 22 procent.

Ulf Hildebrandt har bott i Kopparberg i mer än tio år, men har på den tiden sett orten tappa mycket service och utbud.

"Vi insåg ju att det här inte var Stockholms innerstad direkt, men att det skulle kunna förändras så snabbt! Man undrar var det ska sluta, för som jag ser det lutar det lite långsamt utåt hela tiden."

De större städerna som Örebro går som tåget med stor inflyttning och dragningskraft på ungdomarna. Och pengarna följer de unga eller medelålders, och de stora mängderna människor som flyttar till tillväxtorterna. Medan Ljusnarsberg tappar invånare och befolkningen åldras. Inte konstigt då att SCB:s siffror på hur våra inkomster utvecklats sen år 2000 pekar på så stora skillnader.

Hade Ljusnarsberg haft samma utveckling som Örebro hade man idag haft 102 miljoner kronor mer i skattkistan varje år.

Skillnaden med storstan kan sticka i ögonen, menar Sten-Ove Karlsson från Högfors.

– Det är klart att vi ser skillnad och blir avundsjuka på att vi ligger på en lägre standard. Men en lösning? Man knäpper inte med fingrarna och hoppas att det är annorlunda i morgon, tänker Sten-Ove Karlsson.

Kommunalrådet Ewa-Lena Johansson, Socialdemokraterna försöker anpassa ekonomin efter inkomsterna från en åldrande befolkning, men hon är kritisk till att staten i princip har lämnat Kopparberg, vill man få kontakt med Arbetsförmedlingen till exempel, så får man gå till en dator med tv-skärm i kommunhuset.

– Här får de sätta sig och koppla upp sig med den här skärmen, och så får man sitta och prata med en handläggare någonstans. Det är modern teknik och nya Arbetsförmedlingen i Kopparberg!

Problemet blir att Ljusnarsbergs kommun i princip blir den enda offentliga aktören i Kopparberg.

– För att få ett samhälle att fungera så krävs det fler parter som är engagerade. Kommunen kan inte själv lösa allt, vi behöver Arbetsförmedlingen, vi behöver Försäkringskassan på plats, säger Ewa-Leena Johansson (S).

Ser du en lösning? Kommentera gärna här eller på Twitter under #vartflyttarpengarna.

Så här mycket har realinkomsten utvecklats mellan 2000 och 2013

Örebro län: 18%
Lekeberg: 24 %
Laxå: 13%
Hallsberg: 14%
Degerfors: 13%
Hällefors: 13%
Ljusnarsberg: 10%
Örebro: 22%
Kumla: 14%
Askersund: 18%
Karlskoga: 13%
Nora: 19%
Lindesberg: 17%

Hela Sverige: 20%

Källa: SCB. Siffran anger utvecklingen av medianinkomsten i 2013 års priser, fritt översatt hur köpkraften utvecklats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista