Kors på kyrkogård. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Hittades död på badrumsgolvet - så tog familjen sig vidare

"Det är viktigt att få ett par öron att prata i"
19 min

När Dan-Åke Ödlings fru plötsligt dog i en hjärtinfarkt vändes hans värld upp och ned. Men att bearbeta sorgen tillsammans med sina barn blev en del av deras väg tillbaka in i vardagen.

Sorg kan yttra sig på många olika sätt, det möter socionom Kristina Elgenstierna på i sin vardag då hon arbetar med öppna sorggrupper - både för barn och vuxna.

– Man känner sig mindre ensam när man träffar andra i samma situation, menar Kristina. Men det är också vanligt att jag stöter på frågan "Är jag konstig" för att en människa i sorg fortfarande känner sig vilsen. Och det är man ju så klart inte - man är i chock.

En av de som Kristina träffat på är Dan-Åke Ödling vars fru hastigt omkom i en hjärtinfarkt för drygt ett år sedan. Han berättar öppet om sin relation till sorg, och hur han och hans tre barn har kommit dit de är idag.

– Det är viktigt att man får öron att prata i som drabbad, säger Dan-Åke. Att känna att omgivningen finns där och att de vågar finnas där.

Både Dan-Åke och hans tre barn började tillsammans i en av de olika sorggrupperna som Gestaltstudion i Örebro driver. Önskar du få kontakt med Kristina eller någon av de andra på företaget kostar ett telefonsamtal ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".