Ortens nätverk får asylsökande att lättare smälta in i Lerbäck

4:09 min

När Lerbäckshemmet gjordes om till asylboende för ett år sedan var oron stor bland ortsborna, precis som det är i Mariedamm just nu, där ett asylboende kan vara på gång.

– Med facit i hand så har det blivit bra. Det blev bättre än vad vi hade tänkt oss. Det säger Irma Sandgren, ordförande i kyrkorådet i Lerbäck-Snavlunda pastorat och ordförande för Röda korset i Lerbäckskretsen.

– Vi befarade det värsta för det kom fler asylboende än det fanns invånare i Lerbäck, så det blev väldigt synligt och märkbart. Och Lerbäckshemmet ligger vid skogsbrynet så det finns inte så mycket att göra där omkring.

Organisationerna på orten startade upp ett nätverk där även asylboendets ägare och Migrationsverket fanns med på ett hörn.

"Alla hade sin spetskunskap och sina aktiviteter som de kunde bidra med. Tristessen är den största fienden för dem som kommer från Syrien, Eritrea och Somalia, och det allra viktigaste var att få aktiviteter."

Hon har förståelse för oron som finns i Mariedamm.

– Jag har väldigt stor förståelse, för det är så pass avlägset. Det ligger ännu längre bort. Det blir väldigt svårt, där finns inga vanliga kommunikationer. I Mariedamm blir de väldigt isolerade.

– Jag tror att de får göra lika som man gjorde i Lerbäck, att den som äger själva asylboendet ordnar egna busstransporter både till Örebro och Askerund för att hjälpa upp situationen.

När Irma Sandgren ser tillbaka på det år som asylboendet har funnits i före detta Lerbäckshemmet, så menar hon att omgivningens attityder har ändrats.

– I början var det väldigt mycket skriverier och missnöje och stormiga möten. Men allt det där har lugnat ner sig och det fungerar överraskande bra. Jag är mer än glad över den här utvecklingen, jag tror att nyckeln till allt det här är att hitta aktiviteter, säger Irma Sandgren.