Polisen behöver mer resurser för att kunna komma åt de som håller på olaglig fildelning. Foto: Mikael Fritzon/TT

Åklagare kräver mer resurser för att få fast fildelare

"Vi skummar bara på ytan"
1:37 min

Åklagarna och polisen behöver mer resurser för att kunna komma åt de som håller på olaglig fildelning. Det här trots att man i år åtalar fler än tidigare.

– Den verksamhet vi gör är fortfarande bara ett skummande på ytan, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

Det är bara tre åklagare i hela Sverige som jobbar med att utreda och väcka åtal mot personer som har laddat hem eller delat med sig av upphovsrättsskyddat material. Det gör att utredningarna tar lång tid och att det är relativt få som fälls för brott. De senaste fyra åren har drygt 100 personer utretts för brott och av de har 42 åtalats.

En undersökning från Lunds Universitet visar att ungefär var tredje ungdom fildelar och att många av de som gör det inte tänker på att de kan åka fast.

– Det känns så långt borta och det känns så fort. Man trycker på download och sen går man och pissar sen är det klart. Man hinner inte tänka så mycket, säger en student.

För att kunna lösa fler av brotten mot upphovsrättslagen slår rikspolisstyrelsen fast i en rapport att alla brott i Sverige ska lösas av en grupp bestående av ungefär 20 personer. Ett förslag som välkomnas av åklagaren Fredrik Ingblad.

Men utredningen som gjordes för ett år sedan har fortfarande inte mynnat ut i något beslut. I stället hoppas åklagarna på att lösningen kommer i samband med polisens omorganisation till en enda stor myndighet.

– Min förhoppning är att resurserna koncentreras till en enda enhet, säger Fredrik Ingblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".