Utredare Jukka Tekonen. Foto Karwan Tahir/Sveriges Radio Örebro

Satsa och spara inom äldreomsorgen i Hällefors kommun

"Min bedömning att kommunfullmäktige föreslår mer pengar"
1:31 min

Äldreomsorgen i Hällefors behöver mer pengar samtidigt som det finns utrymme för att spara. Det är lösningen på de ekonomiska problemen inom äldreomsorgen i kommunen, enligt en färsk utredning.

– För 2014 var äldreomsorgen underbudgeterad med 6,6 miljoner kronor, hemtjänsttimmarna har ökat i antal och man skulle lägga ned Gillersgården som är ett särskilt boende men det gick inte som planerat, säger utredaren Jukka Tekonen med erfarenhet från flera kommuner i bland annat Örebro län.

Sjukskrivningar och för många chefer är också orsaker till att äldreomsorgen inte kunnat hålla budgeten och det har man inte lyckats göra de senaste fem åren. Verksamheten har alltså låtit kostnaderna skena iväg och politikerna avsatt för lite pengar, enligt utredningen.

Lösningen, enligt utredaren, är att kommunen ska dels satsa mer pengar på äldreomsorgen, dels se över organisationen och spara där det går att spara, exempelvis färre chefer och minska den höga sjukfrånvaron, enligt utredaren Jukka Tekonen.

Frågan är hur politikerna ställer sig till utredningens rekommendationer om bland annat budgetförstärkning för äldreomsorgen på 8,5 miljoner kronor 2015.

– Politiken har tagit del av utredningens rekommendationer och min bedömning är att kommunfullmäktige i december kommer att titta noga på de här förslagen och föreslå mer pengar för 2015, säger Hällefors avgående kommunchef Hans Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".