1 av 2
Det är oftast kvinnor som får de enklare hjälpmedlen som rullatorer. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna Swift Johannisson, jämställdhetsstrateg, Örebro läns landsting. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Män i Örebro län får dyrare hjälpmedel än kvinnor

"De som får de riktigt dyra hjälpmedlen är män"
1:49 min

Män i Örebro län får ofta dyrare hjälpmedel än kvinnor. Det visar en undersökning från Landstinget. Och det syns tydliga skillnader när det gäller förflyttningshjälpmedel, som rullatorer och rullstolar.

Anna Swift Johannisson arbetar som jämställdhetsstrateg på Örebro läns landsting och hon berättar att skillnaderna är ganska stora.

"Den som får en rullator är oftast en äldre kvinna medan de som får de riktigt dyra förflyttningshjälpmedlen ofta är män."

Den genomsnittliga skillnaden mellan män och kvinnor vad gäller kostnaden för förflyttningshjälpmedel är drygt 500 kronor. Det är männens hjälpmedel som kostar mest, trots att det är betydligt fler kvinnor än män som söker förflyttningshjälpmedel, som rullatorer och rullstolar, i Örebro län.

Och  Anna Swift Johannisson tror inte det är en slump att majoriteten av de som använder sig av till exempel en permobil är män.

– De här äldre kvinnorna kanske många gånger under hela livet har valt bort sina egna behov. Och man kanske inte tycker att man klarar av att ha en permobil medan äldre män, som kanske kört bil hela livet, ser inga problem med att hantera en permobil.

Anna Swift Johannisson säger att man var medveten om att det finns en skillnad mellan män och kvinnors hjälpmedel, men att kartläggningen gjort det tydligt hur stor skillnaden faktiskt är. Och arbetet fortsätter, nu ses resursfördelningen över inom ett annat område.

– Nu går vi vidare och snart kommer det en rapport där vi tittar på hjälpmedel för människor med olika typer av psykiska funktionshinder.

Vad hjälper det att se över den här typen av förhållanden?

– Vi kan få en diskussion om hur vi använder våra resurser. Det här är ju inte något man gör en gång och sedan är det klart, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".