Kristina J:son Karlsson och Christer Kanto står under porträttet av Alfred Nobel som sitter i styrelserummet i Gyttorp. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.

50 år sedan explosionen som skakade hela Gyttorp

"Det var en stenhög där jag satt"
6:07 min

Åtta personer omkom och 21 skadades vid den stora olyckan på dynamitfabriken i Gyttorp den 29 oktober 1964. Hans Broström satt och väntade in lunchen när han kastades handlöst flera meter in i rummet.

– Det var strax före lunchrast som olyckan var och vi satt och väntade på att få åka hem på lunch.  Jag satt i ett hörn och det enda jag kommer ihåg var att jag stod mitt i rummet sen, sen kommer jag inte ihåg något mer, säger Hans Broström.

"Jag flyttades säkert tre fyra meter av trycket. Efteråt tittade jag och det var en stor stenhög där jag hade stått."

Hans Broström hade turen på sin sida. Åtta av hans kollegor dog i olyckan och 21 skadades. Det sägs att fönster på hus som låg fem kilometer från platsen förstördes. Nu när närmare femtio år har gått kommer han ändå ihåg scenerna som mötte honom när han hade kvicknat till.

– En satt fast i ett rum på en toalett och sen möter jag en tjej som kommer på vallen springande och gråter. Sen tittar jag efter neråt men det var inte mycket att titta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".