Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.

Skjutövningarna i Villingsberg lär öka om allmän värnplikt införs

"Värnplikten är en utvecklingsfråga också, jag tror det underlättar för ungdomar att få jobb"
3:04 min

Planerna på att återinföra den allmänna värnplikten diskuteras nu bland politikerna i Stockholm. Vilket lär öka antalet skjutövningar på militärens övningsfält i Villingsberg mellan Örebro och Karlskoga.

En majoritet av partierna i riksdagen är för försvarsminister Peter Hultqvists planer på att införa en kombination av värnpliktiga och fast anställda soldater, likt ett system som finns i Norge.

Det här då försvaret har haft stora problem med personalförsörjningen sedan övergången för fyra år sedan från värnplikt till enbart anställda soldater.

En konkret effekt av att införa allmän värnplikt skulle vara att den militära aktiviteten på skjutfälten i Sverige skulle öka. För boende i Villingsberg skulle det kunna innebära mer ljud, fler flygplan och helikoptrar som flyger över husen och skjuter raketer.

Men det är inget som oroar Margareta Ekman och Charlotte Weidt som bor i Villingsberg, de är tvärtom positiva till att allmän värnplikt införs igen.

– Jag tycker det är positivt för ungdomarna som ska in i militären. Det är också en utvecklingsfråga för dem och de lär sig att ha kontakt med andra människor och det tror jag underlättar för dem efteråt när de ska ut på arbetsmarknaden, säger Charlotte Weidt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".