Foto: Bertil Ericson/TT

Stora inkörningsproblem med körtkortsmyndighet i Örebro

"Vi fick väldig anhopning av ärenden"
1:09 min

Flytten av körkorthanteringen från landets länsstyrelser till Transportstyrelsen i Örebro var dåligt förberedd och blev dyr. Det konstaterar Statskontoret i en ny rapport från Statskontoret.

– Det största problemet var det väldigt besvärliga övertagandet som gjorde att vi fick väldig anhopning av ärenden och att medborgarna fick vänta på sina ärenden och att en hel del beslut kom väldigt sent, säger Staffan Wildert, generaldirektör vid Transportstyrelsen.

Det var för fyra år sedan som Transportstyrelsen tog över körkortshanteringen från länsstyrelserna. Syftet var gott, alla körkortsärenden skulle behandlas lika, och det skulle bli lättare att komma i kontakt med körkortsmyndigheten.

Men som sagt, det fanns stora inkörningsproblem, och et tog inte lång tid innan ärendena lades på hög. Och en del av förklaringen till att Transportstyrelsen drog på sig kostnader i och med reformen handlade till stor det, enligt generaldirektören Staffan Wildert, om kostnader som uppstod när myndigheten kallade in extra personal för att komma ikapp med körkortsärendena.

Idag dras Transportstyrelsen fortfarande med höga kostnader, men de andra målen har man i stort sett kommit tillrätta med.

- Idag är verksamheten helt normal, vi har nått fyra av de mål som regeringen satte upp för reformen. Vi har mer enhetlig rättstillämpning, kortare handläggningstider och det är lättare att komma i kontakt med myndigheten för medborgarna, säger Staffan Wildert, generaldirektör vid Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".