Stor polisinsats i Örebro mot kriminella gäng

En stor polisinsats mot kriminella gäng pågick under torsdagen i Örebro. 

Insatsen började på E 18 under eftermiddagen då polisen i höjd med Berglunda i utkanten av Örebro stoppade ett tiotal bilar och kontrollerade personerna i dem. Flera av de personer som kontrollerades är kända av polisen sedan tidigare och bar märken kopplade till kriminella nätverk, som X-team och Romano.

Ingen person greps under insatsen på E 18, men ett tillhygge hittades i en av bilarna, och en anmälan om förberedelse till grov misshandel upprättades.

Under kvällen fortsatte insatsen, bland annat i Örebros västra delar. Enligt Anders Wallin, vakthavande befäl vid Örebropolisens länskommunikationscentral, handlar det om en större polisinsats och ärendet betecknas som en särskild händelse. 

– Det är ett bråk mellan individer. Det handlar om enskilda händelser som pågått under en längre tid, och som eskalerat hela tiden, säger Wallin.

– Nu har de här individerna fått uppbackning och vad de är på väg att göra vet jag inte, om det handlar om en styrkedemonstration eller något annat. De är ganska många och vi är ganska många från polisens sida som håller koll på dem för att förhindra brott. 

Hittills har en person gripits och anhållits misstänkt för förberedelse av grov misshandel. 

Enligt expressen.se handlar det om en eventuell uppgörelse under uppsegling mellan två olika kriminella gäng, varav ett av gängen ska vara tillrest till staden.

Ett större antal poliser fanns under kvällen och natten på plats i Örebro, man har genomfört visiteringar och en polishelikopter cirkulerade i centrala Örebro på kvällen. Vid 23-tiden hade man inte funnit några skjutvapen. Däremot har man påträffat tillhyggen, men vad det skulle vara kan inte Anders Wallin svara på.

Flera personer har också omhändertagits, men hur många är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".