15 nya naturreservat i länet

Länsstyrelsen i Örebro län har nu beslutat om 15 nya naturreservat. Bland annat ska livsmiljöer säkras för hackspettar och tjädrar.

De nya naturreservaten är utspridda i hela länet och tillsammans omfattar de stora skogsområden där arter som tretåig hackspett, tjäder, bombmurkla och väddnätfjäril trivs.

Områdena består mest av gammal barrskog och myrar där många växter och djur trivs.

Nästan alla länets kommuner får nu nya naturreservat.

Vid Övre Sävälven i Hällefors kommun kan man följa en fyra kilometer lång sträcka med breda forsar och flacka stränder. Vid Älgtjärnarna i Lekebergs kommun trivs mossor, lavar och svampar. Knärot och andra orkidéer finns i de områden som nu bevaras.  Motivet till att bilda naturreservat är att bevara biologisk mångfald och unika livsmiljöer.

- Att bilda naturreservat i de här skogsområdena är ett medvetet steg på vägen mot de nationella miljömålen för levande skogar och ett rikt växt- och djurliv, säger Hans Ljungkvist, naturvårdsbiolog på Länsstyrelsen i Örebro län.

- Vissa av de områden som nu blir naturreservat innehåller även myllrande våtmarker.

Just den här blandningen av gammal skog och orörda vattendrag är nödvändig för många av de växt- och djurarter som vi vill bevara, säger Hans Ljungkvist. På sikt kommer det finnas informationstavlor med kartor, stigar och parkeringsplats vid de nya naturreservaten. Men den typen av anläggningar är ännu inte klara.

Fakta:  Laggarfall, Flintemon och Gimpeln i Askersunds kommun,  Älgtjärnarna i Lekebergs kommun,  Malmhöjden och Falbergshöjden i Karlskoga kommun,  Sundsjömarken, Övre Sävälven och Skålen i Hällefors kommun,  Dalbotorpsravinerna i Nora kommun,  Röbergshagemossen i Nora och Örebro kommun  Lilla Kroktjärnsberget i Ljusnarberg kommun Blecktjärnsskogen i Hällefors och Karlskoga kommun Råhöjden i Degerfors och Karlskoga kommuner Härtasjöns skärgård i Askersunds och Hallsbergs kommuner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".