HD tar inte upp Norafallet

Högsta domstolen tar inte upp fallet där en 20-årig Norabo misshandlades mycket svårt och lämnades naken och medvetslös i snön.

Göta hovrätt har tidigare helt friat två örebroare, som agerade chaufför och utkik åt de båda huvudgärningsmännen. En av örebroarna ägde och körde bilen som användes.

Av Örebro tingsrätt dömdes örebroarna till fängelse för inblandning i den råa misshandeln av Norabon, men Göta hovrätt friade dem helt medhänvisning till att männen handlat i nöd.

Åklagaren Christine Chi anser att hovrättsdomen ger fribrev åt personer runt kriminella gäng som uppger att de begått brott under hot.

– Jag ville att HD skulle pröva fallet, men HD tar endast upp fall som kan ge ny vägledning. Och det finns modern rättspraxis om nödvärn i domar från 2004 och 2012, därför stödjer inte riksåklagaren överklagan, säger hon.

Det betyder att fallet inte går vidare och att hovrättens domar står fast. Det båda huvudmännen dömdes till tolv års fängelse och örebroarna frias helt, trots att riksåklagaren anser att Göta hovrätt tolkat nödvärnsrätten alltför generöst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".