Vännens njure gav honom nytt liv

13 min

Idag är drygt en och en halv miljon svenskar med i donationsregistret. Men trots detta står 750 i kön för ett organ. En av dem som vet hur det är att vänta på ett organ är Lars Stenström.

Som 20:åring blev Lars Stenström sjuk och läkarna konstaterade att det handlade om en ärftlig njursjukdom, precis som sin äldre bror som fick en njure donerad av deras pappa 1985.

Tio år senare var det Lars tur. Men vare sig hans mamma eller någon annan i familjen hade rätt blodgrupp och det var problematiskt att hitta en donator som passade. Men Elisabeth Sjögren, vän till familjen, hade lösningen på problemet.

– Hon hade sagt några år tidigare att jag kunde få hennes njure. Men då tänkte jag att det bara var något hon sa. Men några år senare när det var aktuellt blev hon nästan arg på mig för att jag inte hade hört av mig, säger Lars.

Efter många prover och processer blev donationen godkänd, som också blev den första vändonationen i Sverige.

– Det är fantastiskt att hon ville utsätta sig för något, som faktiskt kan skada en själv i en operation, för min skull. Känslan av att vara oerhört sjuk till att sen få möjligheten till ett nytt liv är stort.