Det är upp till varjer butik att hantera acetonförsäljningen. Terje Lund/Sveriges Radio.

Handlarnas hantering av aceton kan komma att regleras av nya riktlinjer

"Nu är det ofta lokala beslut"
1:25 min

Det är upp till varje butik att avgöra hur försäljningaen av aceton ska hanteras. Men det kan bli aktuellt med en allmän rekommendation. Det menar  branschorganisationen svensk handel efter att flera butiker uppmärksammat att aceton kan användas för framställnig av den syntetiska drogen Spice.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk handel.

– Vi har inte gått ut med någon rekommendation i dagsläget. Vi tittar på ärendet och försöker se hur pass utbrett det är och kommer eventuellt gå ut med information kring det, säger han.

Hur vanligt är det att ni får frågor om aceton och spiceframställning från era medlemmar?

– Oftast fattar butikerna de här besluten själva, utan att kontakta oss. Ofta pågår diskussioner i närområdet, man pratar med polisen och oroliga föräldrar. Vi får relativt sällan frågor om det här faktiskt.

Spice är ett samlingsnamn för hundratals olika kemiskt framställda substanser. Och för att framställa spice går det alltså att använda aceton som lösningsmedel. Det här har uppmärksammats av flera livsmedelskedjor i Örerbo som nu ser över den framtida hanteringen av aceton. Även om Svensk handel inte tagit fram några särskilda riktlinjer är Per Geijer positiv till de här initiativen.

– Vi tycker naturligtvis att det är bra att våra medlemmar vidtar sådana här åtgärder när de hör att det här kan missbrukas. Vi har ju andra produkter som också får plockas bort då och då, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".