Sexuella trakasserier på arbetsplatsen. (Bilden är arrangerad). Foto: Sveriges Radio.
#slutatracka

Sexuella trakasserier på arbetsplatser - ett dolt arbetsmiljöproblem

"Sexuella inviter är vanligt"
2:00 min

Sexuella trakasserier är ett stort problem på arbetsplatser i Örebro län. Det framgår av de över hundra enkätsvar som P4 Örebro fått in.

– Jag har fått flera kommentarer om mitt utseende, typ "gick det bra på mötet, visade du brösten?" Sexuella inviter är också vanligt, som "ska vi strunta i fikat och gå och ligga i stället?"

– Det var sexprat och försök till beröring. Men när jag hotade med knuten hand fick jag vara i fred. Det är inte lätt när det är arbetsledaren så alla klarade inte av det.

"Jag var i 25-årsåldern. Stod snett mot dörrpost då manlig kollega i 40-årsåldern tog tag i mitt underliv bakifrån. Otroligt pinsamt, tyckte jag. Mannen var fackligt aktiv och välutbildad med hög position. Det kom fullständigt oväntat minns jag, vi hade aldrig flirtat eller så. Tvärtom så var han rätt dryg och kylig."

Det här är bara några av de berättelser vi fått in via vår enkät som funnits tillgänglig på webben. Sexuella trakasserier handlar om ovälkomna sexuella anspelningar som kan bestå av allt från tafsningar och bilder till blickar och förslag.

Det är den som är utsatt som avgör vad som är sexuella trakasserier, enligt Diskrimineringslagen och det är upp till arbetsgivaren att stoppa och förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatser.

Sexuella trakasserier är en typ av könsdiskriminering och räknas därför som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Sedan år 2009 styrs sexuella trakasserier av diskrimineringslagen, innan dess låg de under den så kallade jämställdhetslagen.

Gun Hedlund är docent i statskunskap och forskar om jämställdhet i kommuner vid Örebro universitet. Hon menar att frågan om sexuella trakasserier har hamnat lite i skymundan under de senaste åren.

– När den här lagen kom för många år sedan då var det en ganska öppet debatterad fråga och det kunde vara en ganska hetsig debatt kring det här. Men idag finns det en föreställning om att vi lever i det jämställda landet Sverige och att sådana här problem inte är särskilt stora. Men det är de. För unga kvinnor kan det här vara ett väldigt stort problem.

Har du erfarenhet av sexuella trakasserier på ditt jobb?
Kommentera gärna här eller på Twitter under #slutatracka. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".