Kyrkogårdschef Torleif Örn tittar ner i en av närmare 30.000 jordgravar som används varje år. Men nya säkerhetsregler kan komma att göra det svårare för personal att gräva gravar i framtiden. Foto: Andreas Ericson / Sveriges Radio Örebro

Nya regler gör det svårare att gräva grav

"Det gick inte att använda utrustningen"
1:54 min

Efter att en kyrkogårdsarbetare omkom i samband med att han grävde en grav på en kyrkogård i skånska Höör för sju år sedan har nu säkerhetsreglerna skrivits om. Men de nya nationella reglerna som tagits fram vid Norra kyrkogården i Örebro fungerar inte i praktiken.

– De har kommit fram till att det är större laster som påverkar en gravschakt än vad vi har trott tidigare. Vi har inte haft siffror alls på vad vår utrustning klarar och det var det som arbetsmiljöverket ville att vi skulle kunna presenterar och det här kommer att gälla i hela Sverige nu, säger kyrkogårdschef Torleif Örn.

Det grävs runt 30 000 gravar varje år på de svenska kyrkogårdarna. Det är ett riskfyllt arbete då vissa uppgifter kräver att man klättra ner i graven för att säkra så att väggarna inte rasar in. Det var i samband med att man tog bort rasskyddet i en grav på en kyrkogård utanför skånska Höör som en 40-årig kyrkogårdsarbetare omkom.

Efter olyckan har arbetsmiljöverket krävt flera utredningar och den som nu gjorts vid Norra kyrkogården i Örebro ligger till grund för de nya säkerhetsregler som ska gälla i hela Sverige.

– Vi är många som jobbar med det här och ibland är det kanske inte erfaret folk och så var fallet i Skåne när olyckan var framme. Därför tror jag att det är viktigt att det finns nationella riktlinjer, säger Torleif Örn.

Svenska kyrkan kommer nu tvingas till stora investeringar då nya rasskydd och maskiner troligen måste köpas in till i stort sett alla kyrkogårdar i Sverige.

Men det kan även komma att ställa till det för de som gräver gravar då den tekniska utrustning som tagits fram och testats utifrån de nya säkerhetsreglerna inte fungerar i praktiken.

– Vi provade en nu som blivit godkänd av statens provningsanstalt så den klarar lasterna i teorin men inte i praktiken. Den gick inte att använda, det fungerade inte i praktiken, säger Torleif Örn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".